door Angélique Boezel-Spoor
Borstkanker komt veel voor bij vrouwen. Het wordt inmiddels bij één op de zeven dames geconstateerd. De onderzoeken om dit verschijnsel in een vroeg stadium te kunnen ontdekken, zijn op zijn zachtst gezegd als ‘nogal onprettig’ te omschrijven.

Menig vrouw huivert bij de gedachte aan de bekende bus, waarbij je borsten bijna geplet worden onder een loodzwaar stalen scanapparaat. Niet zo gek dus dat wij ladies bepaald niet staan te trappelen om onderzocht te worden. Sterker nog, gemakshalve ‘vergeten’ wij om ons te laten checken of stellen een afspraak uit. En van uitstel komt vaak afstel wat soms desastreuze gevolgen kan hebben.

Borstzorgklinieken
In oktober is Borstzorgklinieken geopend in Amsterdam, waar de patiënt op een hele nieuwe en positieve manier wordt benaderd en behandeld. Het is een zogenoemd ZBC, een zelfstandig behandelcentrum met verzekerde zorg. De opzet is kleinschalig, persoonlijk en in een aangename setting, waarbij bewust is gekozen voor voldoende tijd en aandacht voor de patiënt. Zo worden ook spontane vragen die voorbijkomen tijdens een consult door gespecialiseerde radiologen serieus genomen en beantwoord. Daarbij is er inspraak voor de patiënt in de eventueel te volgen behandeling, dat wordt betiteld als ‘shared decision’. Ook is de wachttijd voor een afspraak bij hen veel korter dan normaliter bij een specialist. De Borstzorgklinieken beschikt over de meest geavanceerde en patiëntvriendelijke apparatuur, die o.a. het weefsel in en om de borsten precies kan analyseren. Zo is er nu in plaats van de vroegere 2D-onderzoekmethode het 3D-onderzoek gekomen. Het bijzondere is ook dat nu bij een borstonderzoek de patiënt zelf kan aangeven wanneer de druk oncomfortabel (lees: pijnlijk) wordt en dan wordt het ook meteen gestopt.

Dorpsgenoot Odette
Wie onder andere deel uitmaakt van het specialistische team is radiologe Odette Patho. Deze 39-jarige Blaricumse studeerde zowel aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam als aan de Harvard Medical School in Boston. Haar specialisatie rondde zij af in het VU Medisch Centrum, waarna haar focus zich richtte op het gebied van de mamma, de medische term voor de (vrouwen)borst. Vol passie vertelt zij over de opzet van de kliniek en haar eigen insteek: de patiënt staat centraal. Vooruitstrevend is dat bij een bezoek aan deze kliniek er al meteen een uitslag wordt gegeven van de mammografie en de daarop eventueel volgende echografie. Een aanvullend onderzoek als een MRI kan vervolgens aansluitend binnenshuis worden genomen, omdat de apparatuur daarvoor bij hen aanwezig is. Bij andere instellingen moeten er dan weer nieuwe afspraken worden gemaakt, dat door het lang moeten afwachten voor veel spanning en onrust bij de betrokkene zorgt. Hier wordt juist getracht om zoveel mogelijk mee te denken met de patiënt om de begrijpelijke stress tot het uiterste te minimaliseren. Gaat het met een patiënt helaas toch een stapje verder, dan is er de fijne samenwerking met het Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Laat je om de twee jaar checken!
Veel mensen hebben het idee dat borstkanker pas op latere leeftijd de kop opsteekt. Odette kan uit praktijkervaring melden, dat ook bij jongere generaties deze sluipmoordenaar kan toeslaan. Aan de andere kant is het goede nieuws dat borstkanker één van de best behandelbare kankersoorten is. Met andere woorden: dames laat je om de twee jaar checken! En bij twijfel, kijk op het Instagram account borstzorgklinieken_nederland waar alle meest gestelde vragen worden beantwoord. borstzorgklinieken.nl

Fotobijschrift:
Odette Patho, Borstzorgklinieken