Hendrik-Jan staat aan het roer van Staalconstructiebedrijf Jan van den Bergh

door Marjolijn Schat
Staalconstructiebedrijf Jan van den Bergh bestaat maar liefst 171 jaar. Als vijfde generatie staat Hendrik-Jan van den Bergh (60) aan het roer. Maar ook de zesde generatie, Hendrik-Jans zonen Max en Jacco, zitten inmiddels in het bedrijf.

Op Brinklaan 6 werkt Hendrik-Jan aan staalconstructies, trappen en hekwerken voor grote nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ooit vormde het pand én het bedrijf één geheel met nummer 8 waar zijn neef Henk van den Bergh, naast de verkoop van tuinmachines, juist werkt met kléin ijzerwerk voor in en om huis. Henk heeft, zoals alom bekend, zijn pand in de verkoop staan.

De zaken gaan goed
Terug naar nummer 6. Recentelijk is de werkplaats geheel vernieuwd en zijn zonnepanelen op het dak geplaatst, waardoor het pand nu nagenoeg energie-neutraal is. Nu worden de kantoren en de buitenkant van het gebouw grondig aangepakt. Aan de muren van het kantoor van Hendrik-Jan hangen diverse oorkondes en prijzen. Hendrik-Jan vertelt over de geschiedenis, hun grote projecten en prijzen. En ik begrijp, in de staalconstructiewereld zijn ze echt een grote, bekende en gerenommeerde partij!
Hendrik-Jan: ‘We hebben twintig professionele vakmensen rondlopen. Door de stikstofregels voor nieuwbouw worden minder bouwvergunningen afgegeven en dat werkt uiteraard ook door in onze sector. Maar we hebben werk genoeg. De zaken gaan echt goed hier.’ Het was voor Hendrik-Jan altijd een uitgemaakte zaak dat hij in het bedrijf kwam. Een ander pad heeft hij nooit overwogen. Zo ook zijn zonen niet. ‘Ik wil nog tien jaar doorgaan, daarna nemen de jongens het over. Al doen we nu ook al alles samen. Max is een nuchtere, “een spijker”, en Jacco een mensenmens. Ze zijn elkaars tegenpolen, vullen elkaar perfect aan en zijn altijd vier handen op één buik.’ Hendrik-Jan, Jacco en Max zitten alle drie bij de vrijwillige brandweer. Ideaal omdat ze wonen en ook werken in Blaricum en dus overdag ook veel in het dorp zijn. Voor de deur staat altijd een auto startklaar om snel naar de kazerne te kunnen gaan. Tijdens ons gesprek hoor ik de brandweerpieper en zie vervolgens de auto met gierende banden vertrekken.

Een hecht gezin

Jacco is recentelijk getrouwd en woont in de Bijvanck. Max knapt zijn huis in Blaricum-Dorp op en woont zolang met zijn vriendin bij Hendrik Jan en zijn vrouw Anita in huis, op korte afstand van het bedrijf. Maar er zit meer familie in de business. Hendrik-Jans oudste zus werkt al 25 jaar op de zaak, ze doet de financiën en ook Anita werkt, naast haar werk bij Slagerij Stut, op kantoor. Dochter Evelien komt regelmatig aanwaaien voor een kop koffie. ‘Ze wordt door haar broers op handen gedragen. We zijn een hecht gezin. En gezien de korte woon-werk afstand kon ik, toen de kinderen klein waren en later toen Anita ernstig ziek was, thuis makkelijk meedraaien. Dan was het ’s avonds maar even flink doorwerken.’
En hard werken doen ze hier al zes generaties lang!