door Gerda Jellema
In een digitale wereld waar pixels domineren, drukken drukkerijen, te midden van het zoemen van machines en het dansen van kleuren op papier, verhalen die je kunt voelen, vasthouden en koesteren. Zo wordt onze hei & wei sinds 2000 gedrukt bij JM2.

JM2 is in 2000 opgericht door Jouko de Boer, Maurice de Coo en Machiel van Meurs. Zij namen in dat jaar drukkerij Van Gestel over, waar Machiel toen al werkzaam was. Hei & wei, tot dat moment onder de hoede van Van Gestel, ging mee naar JM2 net zoals Ron de Schouwer. Ron is al vanaf 1978 betrokken bij het drukken van hei & wei en heeft vele hei & wei veranderingen mogen meemaken, alsook Jolanda Molenaar, al meer dan 20 jaar werkzaam bij JM2. Inmiddels wordt JM2 voortgezet door Machiel en Maurice aangezien Jouko in 2021 afscheid heeft genomen.

Iets unieks in handen
Ondanks dat de digitalisering toeneemt, zijn er verschillende redenen waarom drukkerijen relevant blijven. Drukkerijen kunnen zich specialiseren in hoogwaardig drukwerk, verpakkingen, etiketten, en andere afdruktoepassingen die niet gemakkelijk digitaal kunnen worden gedaan. Gedrukte materialen spelen een cruciale rol in marketing- en branding strategieën: brochures, posters en banners zijn tastbare manieren om een merk te presenteren. Daarnaast bieden drukkerijen een scala aan ambachtelijke en creatieve opties, zoals speciale inkten, papiersoorten en afwerkingen, waardoor je iets unieks in je handen hebt.

Moderne druktechnieken en duurzaamheid
Drukkerijen zullen zich blijven aanpassen, niet alleen om bestaansrecht te behouden maar ook om te voldoen aan de vraag naar duurzaamheid. Ook JM2 heeft hierin geïnvesteerd. Maurice: ‘Zo maken wij voor onze stroomvoorziening gebruik van zonnepanelen. Wij werken met een moderne druktechniek waar geen chemische processen aan te pas komen. De inkten die wij gebruiken zijn biologisch afbreekbaar. Ook de vluchtige schoonmaakmiddelen zijn eruit, dit maakt de werkomgeving veiliger.’
De covidperiode was een spannende tijd voor de drukkerijwereld. Machiel: ‘We zagen toen minder vraag naar drukwerk en beursmaterialen e.d., maar meer vraag naar websites, webshops en andere onlineproducten. Hier konden we gelukkig aan voldoen. Nu zien we weer meer een balans in de vraag.’ Bij drukwerk denken we al gauw aan papier. JM2 drukt op eigenlijk alles, van karton tot hout, van steen tot textiel. En zoals gezegd verzorgt JM2 niet alleen drukwerk, maar ontwerpt ook websites, complete huisstijlen of logo’s en kan zo een totaalpakket leveren. Kijk op www.jm2.nl voor meer informatie.

Samenwerking JM2 en hei & wei
De jarenlange samenwerking met JM2 zorgt ervoor dat de verhalen over, voor en door Blaricummers bij u terecht komen. Ook de digitale wereld van hei & wei is in hun handen (en de huidige hei&wei website nog enigszins onder constructie). Max Elijzen van de hei&wei redactie heeft alle edities van 1980 tot 2004 ingescand. JM2 voegt ze toe aan onze website zodat u straks digitaal door al onze edities kunt bladeren op heienwei.nl. Heeft u een vraag over de bezorging of een beschadigd exemplaar ontvangen, mail dan naar heienwei@jm2.nl of bel 035-5316520.

Een megaklus, Max Elijzen van de hei&wei redactie heeft alle edities ingescand.