door Gerda Jellema
Mariette Bruinsma, van oorsprong orthopedagoog en gz-psycholoog, en Paul de Kruif, van oorsprong industrieel productontwerper, runnen samen de Kunststudio in Baarn. Mariette als schilderes en Paul als keramist. Dit creatieve echtpaar deelt een passie voor kunst en expressie, waarbij ze elkaar, maar ook anderen inspireren en aanmoedigen om hun artistieke grenzen te verkennen.

Als gz-psycholoog heeft Mariette met ouders van kinderen met een autismespectrumstoornis en een ABA-consultant bijgedragen aan de oprichting van de Droomboom in Blaricum. In Blaricum vond zij toen de droomplek om te wonen. Paul en zij waren, op dat moment wonende in Utrecht, al tijden op zoek naar een woonomgeving met dorpse allure, natuur en centraal gelegen. En zoals wij weten heeft Blaricum dit allemaal. In Blaricum hebben zij echter geen ruimte voor een eigen atelier. Toen Deirdre en Peter Blankenstein de studio Bolland en Bolland – het huidige Het Theater – overnamen, konden zij daar tijdelijk in. Later zaten Mariette en Paul in de Trappenberg en nu op de Brink in Baarn. Zij hebben twee uitwonende zonen.

Mariette – intuïtief schilderen

Mariette, na een jaar toneelschool en een studie orthopedagogiek, en nu nog drie dagen in de week werkzaam als gedragsdeskundige bij Amerpoort, legde zich in 2015 toe op het in-
tuïtief schilderen. Waren dit toen vooral schilderijen met ‘madonna’-achtige voorstellingen, nu is Mariette verder het intuïtieve verbeelden ingedoken. Mariette: ‘Intuïtief schilderen geeft je de kans om te ontdekken wat er in je leeft, om betekenis te geven aan uitingen van het onbewuste. Het is voor mij een vorm van zelfexpressie en zelfreflectie. Heerlijk om te doen.’ Mariette leidt op zaterdagmiddag het Kinderatelier, waarin kinderen ruimte krijgen om hun creativiteit te ontwikkelen.

Paul – expressie in keramiek

Paul heeft na zijn opleiding tot industrieel productontwerper een aantal jaar het hout- en meubileringscollege gevolgd. Hij heeft twee rechterhanden en zoals hij het zelf zegt: ‘Ik ben een maker.’ In het verleden heeft Paul meubels gerestaureerd en basgitaren gemaakt. Daarnaast heeft hij zich bekwaamd in het bewerken van klei. Hij volgde een opleiding bij de Amsterdamse Kleiacademie en heeft zich het draaien eigen gemaakt door bijvoorbeeld een jaar lang elke dag een theekom te draaien. Daarnaast heeft hij zich bekwaamd in een intuïtieve techniek: Kuriniki. Dit is een van oorsprong traditionele Japanse handvormtechniek. Door Covid eindigden zijn werkzaamheden bij een ontwerpbureau en werd zijn hobby zijn werk. Paul geeft op een deskundige manier workshops en cursussen pottenbakken. 

De Kunststudio:
ruimte voor jouw creativiteit

Mariette: ‘Toen de gemeente Blaricum in 2019 een prijsvraag uitschreef voor het maken van een relatiegeschenk hebben wij voor het eerst samen aan een ontwerp gewerkt. Dit bleken wij heel leuk en inspirerend te vinden. De Kunststudio is de plek geworden waar wij met elkaar en anderen onze creativiteit vormgeven. In de Kunststudio kun je pottenbakken, schilderen op keramiek of op doek en is er voor kinderen het Kinderatelier.’ Hun Kunststudio is een inspirerende omgeving, waar je je thuis voelt en waar je je heerlijk kunt uitleven, ik heb dit mogen ondervinden. Kijk voor verdere info op dekunststudio.nl