door Frans Ruijter
Er zijn wegen in Blaricum waar men vaak gebruik van maakt, maar waarvan de naam bij velen onbekend is. Dat is bij deze twee wegen zeker het geval.

Het zijn eigenlijk geen wegen zoals we die verder in ons dorp kennen: de ene is een zandpad, de ander een fietspad en er staan geen woningen aan. De wegen danken hun naam aan het feit dat ze beiden van Huizen richting Laren lopen. Waarvan de Lage Laarderweg lager in het landschap ligt ten opzichte van de dorpen Blaricum en Huizen en de Hoge Laarderweg ligt daarboven (zie plattegrond).

De Lage Laarderweg
Deze weg begint aan het einde van het parkeerterrein nabij de Boissevainweg, en kan gebruikt worden voor een bezoek aan de Schaapskooi of de Tafelberg. Dit zandpad grenst aan de achterkant van de tuinen van de woningen die aan ’t Witzand liggen. De Lage Laarderweg gaat na 165 meter, ter hoogte van de Tafelberg, over in de gemeente Huizen. Daar kruist hij de Dr. Kuyperlaan om te eindigen bij de Nieuwe Kerklaan. De grens tussen Huizen en Blaricum loopt precies over de Tafelberg. Voor de laatste opknapbeurt van de Tafelberg door het Goois Natuurreservaat was de trap van de Tafelberg aan de Lage Laarderweg gelegen.

De Hoge Laarderweg
Deze weg begint bij de Boissevainweg rechts het fietspad op, laat de Oude Naarderweg waar restaurant De Eendracht aan ligt links liggen en gaat richting de Tafelberg. Ter hoogte van de nieuwe opgang van de Tafelberg gaat de Hoge Laarderweg na 255 meter ook over in de gemeente Huizen om uit te komen op de Dr. Kuyperlaan.