door Nelliëtte van Wijck
Soms ontmoet je zo’n mooi en puur persoon, iemand met een levenshouding waar je zo van onder de indruk bent, dat je haar graag wilt voorstellen in hei & wei. Een verhaal dat verteld moet worden. Even voorstellen… Mouna.

Mouna woont met haar man Edzo en hun kinderen in de Blaricummermeent. In 2022 is zij gediagnostiseerd met uitgezaaide borstkanker. Ongeneeslijk.

De trigger
‘Ik ga altijd door, altijd. De over-vermoeidheid die ik voelde, wuifde ik weg. Drie kinderen, een man met een eigen onderneming, zelf een fulltimebaan, drie keer per week sporten. Altijd druk. Dus ja, ik snapte de vermoeidheid wel, dacht ik.
Maar op een dag kon ik opeens mijn tassen niet meer dragen. Het lukte me gewoon niet. Na verschillende onderzoeken volgde de diagnose. Ik was alleen toen ik het nieuws kreeg, ging naar huis, de tuin in en zat in onze gazebo. Mijn eerste gedachte was hoe ga ik mijn kinderen vertellen dat ik doodga.’ Mouna vertelde het haar man en in een later stadium aan hun kinderen.

Dreamteam

Er volgden drie heftige maanden met een operatie en revalidatie. ‘Mijn vriendinnen, de vrouwen in mijn leven, hebben mij die drie maanden lang gedragen. Dag en nacht waren ze er voor me. Er werd gekookt, gepraat, gezorgd. Als Edzo in de ochtend de deur uitging, kwam de eerste al en ze wisselden elkaar af. Mijn dreamteam. De wereld is vol liefde, het is maar waar je kijkt.’

Studie Acupunctuur
Mouna heeft altijd veel gesport, gezond geleefd en kon op haar lichaam vertrouwen. En dat viel weg. Haar lichaam had haar plafond bereikt maar haar hoofd niet. En dat gaf haar mogelijkheden om door te gaan. ‘Ik kreeg tijd, ik was gestopt met werken. Dat was het moment dat ik besloot een studie op te pakken. De Chinese geneeskunde had altijd al mijn interesse en ik koos voor de opleiding Acupunctuur. Alleen al van de gedachte dat ik mij ging inschrijven voor de opleiding kreeg ik energie. Het begin van de klim omhoog.’ De operatie en revalidatie maakten plaats voor wensen. En wensen kwamen er en uitstel verdween. Herinneringen maken in plaats van plannen. ‘We kiezen bewust voor leven in het nu. Met het gezin hebben we een prachtige reis naar Zweden gemaakt, inclusief onze hond met winterjas. Skiën, après-skiën, husky-tochten door de sneeuw, you name it we did it.’

Wat ik wil meegeven
‘Van elke dag probeer ik het beste te maken. Geen momenten stukmaken die mooi kunnen zijn. Voel je emoties en wees er niet bang voor want angst is het tegenovergestelde van liefde. Ruil angst in voor liefde, want het leven is geen flatline. En dat is juist het mooie van het leven, de ups en downs. Heb je het gevoel dat je dingen doet waar je geen energie van krijgt, zorg dat je van die plek wegkomt en ga iets doen waar je wel energie en een goed gevoel van krijgt. Leef je leven.’