door Frans Ruijter
Wat is het toch fijn dat we in een dorp wonen waar mensen hun levenslessen uit hun carrière met ons willen delen. Eén van deze mensen is niemand minder dan Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage, die in 2022 in Salt Lake City op de 5 en 10 kilometer in 2002 goud won. Buiten de twee gouden plakken won hij daar ook nog een zilveren medaille op de 1500 meter.

Twintig jaar na zijn gouden Olympische Winterspelen deelt hij zijn ervaringen en kennis in een nieuw boek en geeft hij praktische tips voor iedereen die een gezonder en gelukkiger leven wil leven.

De titel van Jochems boek is Opgeladen! Mijn eerste gedachte toen ik de titel hoorde was: Maar Jochem is altijd opgeladen, hij komt op mij over als iemand die overloopt van passie en energie. Maar hier waren harde lessen uit zijn topsportcarrière voor nodig om dat te beseffen. Topprestaties kun je alleen maar leveren als alles in balans is. Juist deze facetten wil hij graag met eenieder delen. Mensen behoeden om niet in een valkuil te trappen die altijd op een onverwacht moment opdoemt in het leven. Om daar bedacht op te zijn is een goede verdeling van werk en privé een must. Maar helaas lukt dat niet altijd omdat we in deze hectische wereld vaak worden afgeleid van de hoofdzaak en ons laten meeslepen in randzaken, terwijl de focus op je eigen welzijn behoort te liggen. We gebruiken veel energie maar vergeten onze batterij weer op te laden. We hebben geen aandacht voor ons herstel.

Inspireren en motiveren
Vandaag de dag krijgt Jochem vaak de vraag wat hij nu zoal doet. Enthousiast en energiek vertelt hij dat hij graag mensen inspireert en motiveert om beter voor zichzelf te gaan zorgen en op deze wijze, zoals Jochem zegt, een rijker leven te leven. De ondertitel van zijn boek luidt dan ook Boost je geluk, gezondheid en prestaties. Jochem doet dit veelal door het geven van lezingen voor bedrijven en door het verzorgen van workshops omtrent thema’s als vitaliteit, ontspanning, slapen en bewegen.

Batterijen van Energie
Jochem werd er na zijn carrière als schaatser ook mee geconfronteerd dat hij zich niet op vijf of zes dingen tegelijk kon richten. Hij werd te veel afgeleid om werkelijk goed te presteren. Hij analyseerde zowel zijn ervaringen in zijn topsportcarrière als die van daarna en ontdekte, wat hij noemt, de Batterijen van Energie. De 1e batterij (geel) is de spirituele: Eigenlijk meer de spirit, drive en zingeving. Batterij 2 (blauw) is de mentale: Over kennis, kunde en ervaring. Dan komt batterij 3 (rood) met de emotionele component: Deze richt zich op relaties, gedrag en emotie. De vierde batterij (groen) is de fysieke: Deze gaat over voeding, slaap, beweging en ontspanning. Het mooie van dit alles is dat deze vier batterijen werken als communicerende vaten en van ongelooflijk grote invloed zijn op ons dagelijkse leven. Aan de hand van deze batterijen ontwikkelde Jochem inzichten en tips & tricks die hij in zijn boek deelt.

Opgeladen! onder andere te koop in de Blaricumse Boekhandel voor € 20,-.