door Nelliëtte van Wijck
Jop van der Meer woont sinds 2020 met zijn ouders, broer en zusje in de Blaricummermeent. Naast een labradoodle heeft Jop nog vier huisdieren, namelijk gekko’s.

Hoe kom je erbij om gekko’s als huisdier te kiezen?
‘Ik was nog heel jong en had ze op YouTube gezien. Ik ben er toen veel over gaan lezen en besloot aan mijn ouders te vragen of ik ze mocht hebben.’

Had je er meteen vier?
‘Nee, ik begon met eentje, een vrouwtje. Ongeveer twee jaar later had ik een mannetje in de winkel gezien die ik graag wilde hebben. Mijn moeder vond het ook wel een goed idee. Het vrouwtje en mannetje hebben gepaard, met als gevolg dat er meerdere eitjes waren, waarvan ik er twee gehouden heb en de andere gekko’s heb ik verkocht.’

Hoe zeldzaam is de albino gekko?
‘Deze soort komt niet vaak voor. Maar omdat ze veel worden doorgefokt, kom je ze wel steeds meer tegen.’

Hoe oud worden gekko’s?
‘Een luipaardgekko wordt in het wild gemiddeld vijftien jaar. In gevangenschap kunnen ze daarentegen wel zo’n 25 jaar worden.’

Wie zorgt ervoor ze als je op vakantie gaat?
‘Als ik op vakantie ga dan zorgen mijn buren of mijn opa dat ze eten krijgen. Maar ze kunnen gemakkelijk een week of zelfs langer zonder eten omdat ze voedingsstoffen opslaan in hun staart. Voor de rest hebben ze niet veel verzorging nodig, behalve dat je hun terrarium eens in de zoveel tijd moet verschonen. Ook moet je elke dag hun waterbakje vullen, maar dat is een kleine moeite.’