door Marjan Leunissen
Heeft u het al gezien? Voor dorpshuis Blaercom staat sinds eind september mijn gedicht op de stoep, Met elkaar. In de Week tegen Eenzaamheid, van 28 september t/m 4 oktober, werden er allerlei activiteiten in ons dorp georganiseerd om elkaar te ontmoeten.

Om aandacht te vragen voor dit thema benaderden de BEL-gemeenten lokale dichters om hier een gedicht over te schrijven voor zowel in de openbare ruimte als op een ansichtkaart. De gratis kaarten, waarmee je iemand kunt uitnodigen om samen iets te ondernemen, zijn nog steeds in het gemeentehuis en dorps- en buurthuizen te verkrijgen. Met mijn gedicht roep ik mensen op zich open te stellen voor anderen. Net als bij puzzelen maak je pas verbinding met een ander als je ontdekt waar de gezamenlijke interesse ligt. Dus waar jouw stukje aansluit bij dat van de ander. Met wat aandacht zie je al gauw meer dan je op het eerste oog zag. Uiteindelijk lijken we allemaal op elkaar en is eenzaamheid van alle tijden, alle mensen en alle leeftijden.

Een klein gebaar kan een groot verschil betekenen
Tijdens de feestdagen kan het alleen-voelen extra zwaar zijn als bijna alles gericht lijkt op lichtjes, gezelligheid en samenzijn. Een kop koffie, samen eten of iets gezelligs doen; een klein gebaar kan een groot verschil betekenen. Om de warmte van het samenzijn te ervaren is er de komende periode veel te doen in ons dorp. Zo organiseert De
Malbak drie keer per week de Warme Huiskamer waar je zonder verplichting binnen kunt lopen voor een praatje, koffie of een kommetje soep. Ook in dorpshuis Blaercom is er wekelijks gezelligheid te vinden tijdens de Blaer-kom binnen activiteiten, met op 17 december een speciale kerstactiviteit.