door Angélique Boezel-Spoor
De Blaricumse woning van Céline Godfroy roept herinneringen op aan een recent museumbezoek in Amsterdam. Het betreffende grachtenpand bleek te beschikken over een schitterende tuin en koetshuis, die vanaf de openbare weg verborgen waren. Achter Célines sfeervolle woondomein blijken een tiny house in aanbouw en een atelier te huizen. Wie de tuin betreedt, wordt onmiddellijk begroet door hond Kaja (Hongaarse Vizsla) die uit pure blijdschap haar mand als welkomstcadeautje aanbiedt.

Céline kan worden omschreven als een multi-getalenteerde kunstenares. Schilderen, beeldhouwen en fotograferen zijn slechts enkele van haar technieken. In haar schuilt een gevoelige, spirituele en bovenal sterke vrouw. Dit komt naar voren in al haar werken, waarbij het de bedoeling is dat de toeschouwer aan het denken wordt gezet en Célines gevoelens ‘oppikt’. Bepaalde items vormen een vast onderdeel in haar oeuvre zoals cirkels die onder meer verbondenheid weergeven, maar ook ruimtes in bijvoorbeeld kerken en kloosters die bezoekers de adem benemen door de enorme impact. ‘Wow!’ is derhalve vaak de kreet die mensen slaken bij het binnentreden in dergelijke ruimtes.

Het klompenproject
Bijzonder om te vermelden is het klompenproject van Céline. In Eemnes woonde boer Jan de Groot (inmiddels overleden) met zijn vrouw Wil. Zij hadden een stierenboerderij. Zoals het goede boeren betaamt, liepen zij uiteraard op klompen. Maar ook dit schoeisel heeft niet het eeuwige leven, dus het echtpaar doneerde de afgeserveerde exemplaren aan de smederij in Blaricum, zodat ze tenminste nog enig nut hadden als brandhout. Deze klompen zag Céline als inspiratie. Ze fotografeerde ze en heeft die foto’s gebruikt om er one-of-a-kind kunstvoorwerpen van te maken, die in drie formaten als warme broodjes over de toonbank gingen.

Exposities
In de loop der jaren heeft Céline deelgenomen aan vele exposities in o.a. Amsterdam (Kunstbeurs de Pan), Knokke, Laren, Den Haag en Zoelen (ligt in Gelderland, voor mijn mede-niet-wetenden). Wie inmiddels nieuwsgierig is geworden naar haar werk heeft diverse mogelijkheden om aan deze behoefte te voldoen. Uiteraard is er haar website www.celinegodfroy.com, maar ook bestaat de mogelijkheid om daadwerkelijk haar kunst te bekijken. Voor de dorpsgenoten zelfs op loopafstand, want bij sportschool The Fit Boutique, gevestigd in gezondheidscentrum De Lloods, hangen permanent drie kunstwerken van haar hand. En ook is eenieder van harte welkom op de Meentweg 26, als dat even van tevoren wordt aangekondigd.

Dochter Mélanie
De appel valt overigens niet ver van de boom. Dochter Mélanie, woonachtig in Amsterdam, blijkt de creativiteit van haar moeder geërfd te hebben en heeft inmiddels een serieuze naam gevestigd met haar zelf ontworpen sieraden, die te zien zijn op melaniepigeaud.com. Zoon Ernest, net getrouwd en woonachtig in Zwitserland, is een andere weg ingeslagen en werkt als civiel ingenieur.

En in de toekomst? Stiekem droomt Céline ervan om eens per week aan huis een open atelier te houden onder het genot van een drankje en dan te filosoferen over haar kunst, samen met gelijkgestemden.